T K

Anadolu Ajansı T.A.Ş. - Yazılım Tanımlı Depolama

Proje İçeriği

Anadolu Ajansı’nın sürekli artan veri depolama sistemleri ihtiyacının, geleneksel mimaride üretilen SAN veya NAS depolama birimleri ile çözülmesi yüksek maliyetler getirmektedir. Bu sorunun çözülmesi için yapılan araştırmalarda dünyada özellikle bulut mimarilerde yaygın bir kullanım alanına sahip Yazılım Tanımlı Depolama (Software Defined Storage) sistemleri incelenmiştir. Yazılım tanımlı depolama sistemlerinin uygun maliyetli olması ve basit bir şekilde yönetilmesi sayesinde “petabyte” ları aşan verilerin saklanmasında karşılaşılan önemli sorunların üstesinden gelinmiş olacaktır. Bu kapsamda yapılan araştırmalar ile Yazılım Tanımlı Depolama sisteminin yerli bir firma ve yerli insan kaynağı ile geliştirilebileceği ve kurumsal olarak kullanılabileceği anlaşılmıştır.


Projenin Amacı

ysivka@aa.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Günümüzde veri depolama alanı ihtiyaçları geleneksel olarak NAS veya SAN mimariler ile çözülmektedir. SAN mimariler daha çok sanal sunucuların çalıştırılması veya direk olarak fiziksel bir sunucuya belirlenen bir alanın tahsis edilmesi için kullanılmaktadır. SAN diskler oldukça maliyetlidir ve NAS cihazlardan daha performanslı çözümlerdir. Sürekli artan veri depolama alanı ihtiyacının, günümüz dünyasının bu alanda sunduğu geleneksel mimaride üretilen SAN veya NAS depolama birimleri ile çözülmesi yüksek maliyetler getirmektedir. Bu sorunun çözülmesi için yapılan araştırmalarda dünyada yaygın bir kullanım alanına sahip Yazılım Tanımlı Depolama (Software Defined Storage) sistemleri incelenmiştir. Yazılım tanımlı depolama sistemlerinin uygun maliyetli olması ve basit bir şekilde yönetilmesi sayesinde “petabyte” ları aşan verilerin saklanmasında karşılaşılan önemli sorunların üstesinden gelinmiş olacaktır. Bu kapsamda yapılan araştırmalar ile Yazılım Tanımlı Depolama sisteminin yerli bir firma ve yerli insan kaynağı ile geliştirilebileceği ve kurumsal olarak kullanılabileceği anlaşılmıştır. 2015 yılı Eylül ayında ilgili firma ile kurumsal olarak karşılıklı bir protokol imzalanmıştır. Geçen sürede yapılan çalışmalar ile bugün AA ana veri merkezi ve felaket kurtarma merkezinde aktif olarak bu sistemler kullanılmaktadır. Bu proje sayesinde, • depolama alanı birim maliyetleri dramatik olarak düşmektedir. • depolama alanı büyüme ihtiyaçları daha hızlı çözülebilmektedir. • ihtiyaca göre performans sağlayacak esnek mimariler geliştirilebilmektedir. • sanallaştırma, büyük veri, nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojiler ile birçok farklı ortamda üretilen, farklı tipteki verilerin barındırılması ve yönetimi daha kolay yapılabilmektedir. • coğrafi olarak farklı konumlarda aktif, pasif çalışabilen mimariler kolayca hayata geçirilebilmektedir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Yazılım tanımlı depolama mimarili çözümler ile sistem artık kapalı bir kutu içinde paketlenmiş halde değildir. Yani kısacası artık “donanım” ile üzerinde çalıştığı “yazılım” kısmı birbirine daha az bağımlı hale gelmiştir. Örneğin bugün hemen her kurumda kullanılan sanallaştırma yazılımları gibidir. Sanallaştırma yönetim arayüzünde sanallaştırılan fiziksel sunucuyu sadece bir birim (node) olarak görünür. Artık sunucu markasının çok fazla önemi kalmamıştır. Aynı durum yazılım tanımlı depolama sistemi için de geçerlidir. Yazılımın üzerinde çalıştığı x, y marka disk veya z marka sunucu olabilir. Genel bulut ortamlarında (Azure, Amazon, Google Cloud gibi) hizmet sağlayıcılar bu gibi yazılımlar ile petabaytlarca kapasite sunabilmektedir. Bu gibi yazımlarını da paket çözüm olarak satmamaktadır. Bu çözümün yerli insan kaynağı ile geliştirilmesi ve Türkiye’de kritik iş görevlerinde kullanılmaya başlanması Türkiye teknoloji tarihi açısından çok önemlidir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Veri depolama maliyetlerinde azalma yaşanması nedeni ile üst yönetim tam destek sağlamıştır. Yönetim firma ile kurumsal bir protokol de imzalamıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje bilgi teknolojileri (BT) altyapısında kullanılmaktadır. Kurum arşivi, Haber Akış Sistemi gibi görev kritik iş süreçlerinde okuma ve yazma sürelerinde ciddi iyileşmeler sağlanmıştır. Bu yönü ile tüm haberci çalışanlarına faydalıdır. İlk alımda ve bakım, garanti maliyetlerinde ciddi azalma sağlaması nedeni ile Finans bölümü ve üst yönetim için de oldukça cazip bir projedir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Veri depolama sistemlerine sahip olma maliyetlerinde 3-4 kat azalma olmuştur. Sahip olunan sistemlerin garanti ve bakım maliyetlerinde 5 kata varan azalmalar olmuştur. Bu azalmaların nedeni, depolama sistemini oluşturan tüm parçalar özel parçalar olmayıp, piyasada rahatlıkla bulunabilecek (comodity hardware) ürünlerdir. Bu nedenle herhangi bir parça arızasında üreticiye yüksek bedeller ödenmek zorunda kalınmayacaktır. Sistem, özel bir disk donanımı gerekmeksizin yazılım tanımlı depolama (software-defined storage) mimarisi ile düşük maliyetlerde, hızlı ve kolay yönetilebilir bir depolama platformu sunmaktadır. Diğer marka node mimarili sistemlere göre disk üzerinde barınan data yeni sistemde %20 oranında daha az yer kaplamaktadır. Örnek olarak eski sistemde 373 TB olarak fiziksel alan kaplayan veri, yeni sistemde 303 TB yer kaplamaktadır. Yeni sistemde disk üzerinden bir sanal sunucunun veri okuma hızı 500-800 Mbps değerinden 1.200-1.800 Mbps değerine çıkmıştır. Okuma hızı 2-3 kat artmıştır. Benzer şekilde veri kaydetme, yazma süreleri %100 iyileşmiştir. 4 saniyede yazılabilen bir veri 1,5-2 saniye değerlerine gelmiştir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Yakup Şıvka: İletişim Teknolojileri Direktörü Ali Can: Sistem Müdürü Emre Çebişli: Sistem Müdür Yardımcısı Fatih Aslan: Kıdemli Sistem Uzmanı Selimhan Dinçer: Sistem Uzmanı Mustafa Yıldız: Sistem Uzman Yardımcısı Harun Eğerci: Sistem Uzman Yardımcısı


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Proje Usishi Bilişim Teknolojileri firması ile birlikte yürütülmüştür.